Ακολουθήστε μας:

facebook  twitter  google +  youtube
 

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες (ή λοιμώξεις) οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Δεν είναι ανάγκη να έχεις πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να κολλήσεις ένα σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Οποιοσδήποτε έχει σεξουαλικές επαφές, άντρας ή γυναίκα μπορεί να μολυνθεί. Το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το σάλιο και το αίμα μπορούν να μεταφέρουν ένα νόσημα. Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο απλά μέσα από την επαφή των γεννητικών οργάνων χωρίς να υπάρχει διείσδυση. Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, κάθετα (από τη μητέρα στο μωρό) και μέσω στενής σωματικής επαφής.

Υπάρχουν περισσότερα από 25 Σ.Μ.Ν.  Τα πιο κοινά Σ.Μ.Ν. και οι οργανισμοί που τα προκαλούν είναι:
• Βακτηριδιακή κολπίτιδα (βακτηρίδια)
• Ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα Β ( Ιός )
• Γονόρροια – Βλενόρροια (βακτηρίδια)
• Σύφιλη (βακτηρίδια)
• Χλαμύδια (βακτηρίδια)
• Ψώρα (παράσιτο)
• Τριχομονάδες – Τριχομονίαση (πρωτόζωο)
• Οξυτενή κονδυλώματα (ιός HPV )
• Μύκητες (μικροοργανισμοί )
• Έρπης (ιός)
• Ψείρες του εφηβαίου (παράσιτο)
• Ιος Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (ιός του HIV που προκαλεί το AIDS) 

Τα πιο κοινά συμπτώματα των Σ.Μ.Ν. στους άνδρες και στις γυναίκες
• Ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο ή το πέος. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και μυρωδιά από τα συνηθισμένα.
• Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση.
• Ούρηση συχνότερα από ότι συνήθως.
• Φαγούρα, εξανθήματα, όγκοι, έλκη, πληγές ή φουσκάλες πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα.
• Πόνος στα γεννητικά όργανα.
• Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
• Στις γυναίκες αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή μετά την σεξουαλική επαφή.

Σ’ ένα άτομο μπορεί να συνυπάρχουν 2-3 Σ.Μ.Ν. ταυτόχρονα. Συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα.   Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχει αντιληφθεί, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το σύντροφό του.  Ένα άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν κάποιος άλλος έχει ένα Σ.Μ.Ν. απλώς από την εμφάνισή του.

Σε περίπτωση που ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό για να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις.  Συνήθως η εξέταση περιλαμβάνει και τη λήψη δείγματος, η ανάλυση του οποίου, θα βοηθήσει στη διάγνωση του νοσήματος από το οποίο πιθανό να πάσχει το άτομο και ακολούθως στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας.


Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα που είναι φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς καθώς και από άλλους παράγοντες. Ένας από τους ιούς είναι ο HBV, δηλαδή ο ιός της Ηπατίτιδας Β, που μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής και γι αυτό η Ηπατίτιδα Β κατατάσσεται ανάμεσα στα Σ.Μ.Ν.

περισσότερα...
Έρπης

Ο έρπης είναι μια συχνή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπη (HSV). Ο ιός αυτός υπάρχει σε δύο τύπους. Ο πρώτος, ο HSV-1, είναι ο ιός που συναντάται πιο συχνά στα χείλη και ο δεύτερος, ο HSV-2, συναντάται συνήθως στα γεννητικά όργανα. Αφού ο ιός αυτός προσβάλει ένα άτομο, θα μείνει κρυμμένος για πάντα μέσα του, δηλαδή σε λανθάνουσα μορφή, και κατά διαστήματα είναι δυνατό να ενεργοποιείται.

περισσότερα...
Χλαμύδια

Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από το βακτηρίδιο Chlamydia trachomatis το οποίο πολλαπλασιάζεται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλει. Είναι ένα από τα πιο συχνά Σ.Μ.Ν. κυρίως σε νεαρά άτομα.

περισσότερα...
Οξυτενή Κονδυλώματα

Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από διάφορους τύπους του ιού Human Papilloma Virus (HPV). Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως εκβλαστήσεις που μοιάζουν με κουνουπίδια ή με κρεατοελιές.

περισσότερα...
Μονιλίαση/Κολπικοί μύκητες

Oι μύκητες αυτοί λέγονται Candida albicans. Ζουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, για παράδειγμα στο έντερο και στον κόλπο, χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα, εκτός από περιπτώσεις που για κάποιο λόγο διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία του οργανισμού. Τότε πολλαπλασιάζονται και προκαλούν μολύνσεις. Μια από αυτές είναι μόλυνση του κόλπου (κολπίτιδα).

περισσότερα...
Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τα Σ.Μ.Ν.

Τα Σ.Μ.Ν., ενώ είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν (κάποτε και αδύνατο). Άρα σίγουρα είναι καλύτερα να προσπαθήσει κάποιος να τα προλάβει. Ο μόνος 100% αποτελεσματικός τρόπος είναι η αποχή, δηλαδή η συστηματική και πλήρης αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, ενώ η αμοιβαία μονογαμική σχέση μπορεί να θεωρηθεί ως η δεύτερη καλύτερη επιλογή και είναι η σχέση στην οποία τα δύο άτομα ενός ζευγαριού είναι πιστά το ένα στο άλλο και δεν κάνουν σεξ παρά μόνο μεταξύ τους.

περισσότερα...
Βακτηριδιακή κολπίτιδα (Gardnerella)

Η κολπίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του κόλπου, προκαλείται από διάφορα μικρόβια, για παράδειγμα από μύκητες (Candida albicans), παράσιτα (Trichomonas vaginalis) και βακτηρίδια. Βακτηριδιακή κολπίτιδα συχνά μπορεί να προκληθεί από αρκετά είδη βακτηριδίων συγχρόνως. Μεταξύ αυτών είναι και η Gardnerella vaginalis. Το βακτηρίδιο αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου αλλά μερικές φορές, όταν το περιβάλλον του κόλπου αλλάξει, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

περισσότερα...
AIDS

Το AIDS, δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας, είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό HIV. Ο ιός προσβάλλει τα Τ4-λεμφοκύτταρα, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού έναντια στις διάφορες λοιμώξεις. Εφ’ όσον τα λεμφοκύτταρα καταστρέφονται, η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τα διάφορα μικρόβια μειώνεται. Ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV ονομάζεται οροθετικό, μια που στο αίμα του μπορούν να ανιχθευθούν αντισώματα κατά του ιού. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα αντισώματα αυτά δεν παρέχουν στον οργανισμό καμιά προστασία κατά του ιού.

περισσότερα...
Θεραπεία
Τα περισσότερα ΣΜΝ μπορούν να θεραπευτούν αν εντοπιστούν νωρίς. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
• Αντιβιοτικά για βακτηριδιακές μολύνσεις, Βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε ολόκληρη την θεραπεία.
• Ιοί όπως είναι το HIV και ο έρπης δεν μπορούν να θεραπευτούν, όμως υπάρχει αντιμετώπιση που μπορεί να κατευνάσει κάποια συμπτώματα.
• Οι λοσιόν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψώρας και των ψειρών του εφηβαίου.
Αν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις κάποιο ΣΜΝ…
• Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου. Όλα είναι εμπιστευτικά. Κανένας δεν θα μιλήσει γι’αυτό χωρίς την άδεια σου.
• Επικοινώνησε με το γιατρό σου
• Πες το σε οποιονδήποτε είχες σεξουαλική επαφή για να μπορέσει να ζητήσει διάγνωση και θεραπεία.
• Μην έρθεις σε σεξουαλική επαφή μέχρι να πάρεις κάποια θεραπεία 
Τα Σ.Μ.Ν. σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τη γέννα
Οι έγκυοι πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα σε αναλύσεις για ορισμένα Σ.Μ.Ν. μια που στην περίπτωση που η μητέρα έχει ένα τέτοιο νόσημα, πολλές φορές κινδυνεύει να μολυνθεί και το έμβρυο (κάθετη μετάδοση) ή το νεογνό κατά τον τοκετό ή και το θηλασμό.               

Στην Κύπρο οι έγκυοι ως συνήθως υποβάλλονται στις αναλύσεις ρουτίνας για HIV και για Ηπατίτιδα Β.  Και τα δύο αυτά μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο έμβρυο ή το μωρό.  

Ένα άλλο μικρόβιο που μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο βρέφος είναι αυτό της σύφιλης.  Για το λόγο αυτό σε πολλές χώρες οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε εξετάσεις ρουτίνας για τη σύφιλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ούτως ώστε να προληφθεί η μετάδοση του μικροβίου στο μωρό.                  

Επίσης στην περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από γονόρροια ή χλαμύδια, το νεογέννητο θα πρέπει να πάρει αντιβίωση.  Αυτό γίνεται διότι το μωρό, περνώντας από τον κόλπο την ώρα που γεννιέται, μπορεί να μολυνθεί στα μάτια ή στην αναπνευστική οδό.                    Όταν μια έγκυος γυναίκα πάσχει από έρπη των γεννητικών οργάνων ή από οξυτενή κονδυλώματα τότε πάλι, υπάρχει κίνδυνος και το παιδί να προσβληθεί.  Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η καισαρική. 
Σύφιλη

Ο παθογόνος οργανισμός που προκαλεί τη σύφιλη λέγεται ωχρά σπειροχαίτη (Treponema pallidum). Η συστηματική αυτή ασθένεια αυτή έχει αρκετά σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια.

περισσότερα...
Φθειρίαση / Ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι αρθρόποδα παράσιτα (Phthirus pubis) αρκετά μεγάλα ώστε να είναι ορατά με το μάτι. Πολλαπλασιάζονται γεννώντας αυγά. Οι ψείρες αυτές ζουν μέσα στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων. Σημείωση: Στην οικογένεια των παρασίτων αυτών ανήκουν φυσικά και οι γνωστές ψείρες του σώματος και της κεφαλής (Pediculus humanus corporis / Pediculus humanus capitis) οι οποίες προτιμούν το τρίχωμα του κορμιού και της κεφαλής.

περισσότερα...
Τριχομονάδες/Τριχομονίαση

Οι τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis) είναι μαστιγοφόρα πρωτόζωα που προκαλούν φλεγμονή του κόλπου (κολπίτιδα) και της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα).

περισσότερα...
Ψώρα

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική δερματική λοίμωξη που οφείλεται στο αρθρόποδο παράσιτο ψωρικό ακάρι (Sarcoptes Scabiei). Το μικροσκοπικό αυτό παράσιτο διαπερνά το δέρμα σχηματίζοντας σήραγγες, αύλακες και φυσαλλίδες. Αφού ζευγαρώσει εκεί, γεννά τα αυγά του. Το παράσιτο αυτό βρίσκεται συνήθως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μεταξύ των δαχτύλων του χεριού, στις μασχάλες, γύρω από τον ομφαλό, στους μηρούς και στην πλάτη. Στις γυναίκες επίσης εμφανίζεται γύρω από τις θηλές του μαστού και στους άντρες πάνω στη βάλανο και την πόσθη του πέους.

περισσότερα...
Γονόρροια/Βλεννόρροια

Το αίτιο της γονόρροιας είναι ο γονόκοκκος (Neisseria gonorrhea). Το βακτηρίδιο αυτό προτιμά τις ζεστές και υγρές περιοχές των βλεννογόνων.

περισσότερα...