Ακολουθήστε μας:

facebook  twitter  google +  youtube
 

Συμβουλές

1. Συνηθίστε να μιλάτε άνετα και ελεύθερα, χωρίς ταμπού με το σύντροφό σας, και κρατήστε οι ίδιοι επαφή με τα δικά σας συναισθήματα.
Πολλές φορές αφού γίνουν δύο άτομα γονείς ξεχνούν το σεξουαλικό τους κομμάτι, ξεχνούν ότι πριν γίνουν γονείς ήταν απλά δύο άτομα ερωτευμένα και κατά συνέπεια δύσκολα αποδέχονται και τη σεξουαλικότητα του παιδιού τους, μια έννοια προ πολλού ξεχασμένη. Αναζωογονείστε λοιπόν πρώτα το δικό σας σεξουαλικό κομμάτι και διατηρήστε τακτική επικοινωνία με το σύντροφό σας σε θέματα σχετικά με τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητα. Αποδεχτείτε το παιδί σας ως ένα σεξουαλικό πλάσμα.

2.  Ξεσκονίστε τις γνώσεις σας σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα για να μην πιαστείτε αδιάβαστοι (σεξουαλική επαφή, αυτοϊκανοποίηση, αντισύλληψη, ΣΜΝ κ.α)

3. Εξοικειωθείτε  με λέξεις και συζητήσεις σχετικές με το σεξ και τη σεξουαλικότητα.
Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στη συναισθηματική αξία που οι γονείς δίνουν σε ορισμένες λέξεις και διαισθάνονται αμέσως την αμηχανία, την ντροπή όταν αυτά επικοινωνούντα από τους γονείς με το τόνο της φωνής, τη γλώσσα του σώματος και τη ροή του λόγου.

4. Όσα λέτε στο παιδί να αντανακλούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δικές τους γνώσεις και πεποιθήσεις που απέκτησε ως ενήλικας και όχι προκαταλήψεις και αρχές που φέρει μαζί του από την παιδική του ηλικία από τους δικούς του γονείς.

5.Μην αναβάλλετε τη συζήτηση με το παιδί σας.

6. Δίνετε στο παιδί απλές, ξεκάθαρες και σύντομες απαντήσεις.

7. Αναζητάτε πάντα κατάλληλες στιγμές για να αρχίσετε τέτοιες συζητήσεις όπως είναι μια ταινία, μια διαφήμιση, μια αφίσα, ένα περιστατικό, ένα βιβλίο κ.α. Πιο κατάλληλες και βολικές ώρες για τέτοιες συζητήσεις είναι η ώρα λίγο πριν πάνε τα παιδιά για ύπνο ή καθώς τους παίρνουμε κάπου με το αυτοκίνητο.

8. Συζητάτε με το παιδί τόσο τους κινδύνους και την αρνητική πτυχή της σεξουαλικότητας όσο και τη θετική.

9. Προσπαθείτε να διανθίζετε τέτοιες συζητήσεις με έξυπνο και κατάλληλο χιούμορ.

10. Προσπαθείτε όπου χρειάζεται και είναι δυνατό να συνοδεύεται τη συζήτηση με εικόνες από βιβλία.

10. Μοιραστείτε  με το παιδί σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχατε κι εσείς στην ηλικία του για παρόμοια θέματα.

11. Όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της συζήτησης διατηρείτε πάντα ένα ήρεμο και μη επικριτικό τόνο και μην κάνετε  ποτέ κήρυγμα.

12. Πριν αρχίσετε να συζητάτε με το παιδί σας ξεκαθαρίστε μέσα σας ποιες είναι οι προσωπικές σας απόψεις και στάσεις σε αυτά τα θέματα. Συζητείστε επίσης με το σύντροφό σας ποιες είναι οι αρχές και τα πιστεύω της οικογένειας σε αυτά τα θέματα.

13. Διαχωρίζετε όταν συζητάτε τα γεγονότα, τις πληροφορίες και την αντικειμενική αλήθεια από τις απόψεις, και εξηγάτε στο παιδί πως για κάποια θέματα δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.

14. Προσπαθήστε οι πράξεις σας να είναι καθρέφτης των όσων λέτε στο παιδί σας.

15. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε σωστή ορολογία, ειδικά για τα μέρη του σώματος όταν μιλάτε με το παιδί σας.

16. Αντιδράτε με ηρεμία και τέχνη στη χρησιμοποίηση από το παιδί σας μη αποδεκτών λέξεων και φράσεων συζητώντας μαζί του για τη σημασία τους και τον τρόπο χρήσης τους.

17. Δείχνετε στοργή με το άγγιγμα και το λόγο στο παιδί ακόμα και μετά τη βρεφική ηλικία για να δοθεί το μήνυμα ότι το άγγιγμα είναι φυσικός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και όχι απλά προκαταρκτικό στάδιο της σεξουαλικής επαφής.

Copyright © Cyprus Family Planning Association. All Rights Reserved
Design & Development by Emporion Plaza Ltd Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή είναι μια προσφορά της