Ακολουθήστε μας:

facebook  twitter  google +  youtube
 

Ο ρόλος των Γονιών
Ποιος ο ρόλος των γονιών στη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση;

Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας αποτελεί ίσως μια από τις αντιφάσεις της σύγχρονης ζωής αφού από τη μια έχουμε τον  απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η σεξουαλικότητα στα ΜΜΕ και από την άλλη τη μυστικότητα και τα ταμπού που την περιβάλλουν στην ιδιωτική μας ζωή. Έτσι εμφανιζόμαστε ως μια κοινωνία ενήμερη και με ελεύθερες αντιλήψεις στον θέμα αυτό, τη στιγμή που σε προσωπικό επίπεδο πολλοί άνθρωποι παθαίνουν γλωσσοδέτη όταν προσπαθούν να μιλήσουν στο σύντροφό τους για τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Είναι καλά να συνειδητοποιήσουμε αυτή την αντίφαση και να αποδεχτούμε ότι ο φιλελευθερισμός και η άνεση σε σχέση με τα θέματα αυτά είναι περισσότερο πλαστά και πως χρειάζεται πραγματική προσπάθεια εκ μέρους μας για να έλθουμε σε επαφή με τις πραγματικές δικές μας αντιλήψεις και αρχές και όχι με αυτές που ξεχύνονται από βραζιλιάνικες σειρές και από σαπουνόπερες διαρκείας.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι  μια πτυχή της γενικής  τους διαπαιδαγώγησης πολύ σημαντική  που μας προκαλεί όμως συχνά  αμηχανία, ντροπή , φόβο, διλήμματα και μας κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν πρωτάκια που δεν ξέρουν από πού και πώς ν’ αρχίσουν να μιλούν για το θέμα. Και είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει ν’ αρχίσουμε να συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα γιατί αν δεν το κάνουμε θα είμαστε ίσως οι μόνοι από τους οποίους τα παιδιά μας δεν θ’ ακούσουν κάτι σχετικό. Και όταν λέω μόνοι το εννοώ κυριολεκτικά, αφού τηλεόραση, βιβλία, περιοδικά, διαδίκτυο, κοινωνικός περίγυρος, όλα βάζουν είτε τους ζητήσουμε είτε όχι, το δικό τους λιθαράκι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Τι ντρεπόμαστε ή τι φοβόμαστε αλήθεια και όλο το αναβάλλουμε και όλο το αποφεύγουμε; Θα ΄πρεπε μάλλον να ντρεπόμαστε και να φοβόμαστε περισσότερο για το τι δε λέμε και για το πώς αφήνουμε τα παιδιά μας να τα μαθαίνουν όπως τύχει και από όποιον τύχει.

Ο ρόλος του γονιού στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πάρα πολύ σημαντικός. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε εμείς σαν γονείς, έρευνα έδειξε ότι οι νέοι προτιμούν να παίρνουν πληροφορίες από τους γονείς τους γι’ αυτά τα θέματα. Όμως προσοχή μην θεωρήσουμε ότι αυτό που χρειάζονται είναι «φιλαράκια» γιατί πολλοί γονείς λένε «εγώ είμαι πολύ άνετη με την κόρη/γιο μου, είμαστε φίλοι». Δεν χρειάζονται άλλους φίλους γιατί φίλους έχουν πολλούς, μας χρειάζονται ακριβώς με την ιδιότητα του διακριτικού ενήλικα που βρίσκεται πιο κοντά σ’ αυτούς, του πιο σημαντικού δικού τους προσώπου για να πάρουν πληροφορίες, να νιώθουν ασφαλείς. Μην τα μπερδεύουμε αυτά κάποτε.

Αν λοιπόν όλοι κατά βάθος νιώθουμε πως τα παιδιά μας χρειάζονται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αν αποδεχτούμε πως εμείς σαν γονείς έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο να διαδρατίσουμε σ’ αυτήν τότε που χωλαίνει το πράγμα; Γιατί το αποφεύγουμε, γιατί δεν το τολμούμε;


Ποια είναι λοιπόν τα πραγματικά εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα στους γονείς και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

Πιθανοί λόγοι - Εμπόδια
• Έλλειψη χρόνου – Πόσος χρόνος νομίζετε ότι χρειάζεται; Όχι πολύς, φτάνει να είναι ποιοτικός χρόνος.

• Ανεπαρκείς γνώσεις

• Ταμπού-Ντροπή

• Φόβος και ανασφάλεια μήπως πούμε κάτι λάθος

• Απουσία εμπειρίας από δικούς μας γονείς

• Μη εξοικείωση με το θέμα

Ένα-ένα από αυτά τα εμπόδια θα μπορούσε να καταρριφθεί όχι επειδή είναι ασήμαντα αλλά επειδή η αγάπη και η έγνοια που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σκεφτείτε λοιπόν έναν-έναν τους λόγους που δεν το έχετε τολμήσει μέχρι τώρα και βάλτε τους στο περιθώριο. Εκτός από αυτό το συλλογισμό βοηθά πολύ η επισήμανση και όλων των εφοδίων που έχουμε ως γονείς, εκείνων δηλαδή των δυνατών μας στοιχείων που αναμφισβήτητα μπορούν να μας βοηθήσουν στο έργο μας.

Δεν υπάρχουν συνταγές χρώματος άσπρο-μαύρο σε ότι αφορά τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί. Κάποιοι γονείς μπορεί να μην μιλούν άμεσα και πολύ συγκεκριμένα για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά τους. Μπορεί αυτό όμως να γίνεται  έμμεσα, ίσως δίνοντας στα παιδιά τους δώρο, ένα βιβλίο για τη σεξουαλικότητα, για το πώς έρχονται τα παιδιά στο κόσμο, είτε ενθαρρύνοντας τα να συμμετέχουν σε κάποιες διαλέξεις και προβολές ταινιών που αφορούν τα συγκεκριμένα θέματα συνοδεύοντας τα. Κάποιοι άλλοι γονείς μπορεί να είναι πιο άνετοι και να συζητούν με τα παιδιά τους.

Και οι δύο κατηγορίες γονέων που αναφέρονται πιο πάνω είναι γονείς που διαθέτουν   χρόνο για τα παιδιά τους, σέβονται την προσωπικότητα και τις επιλογές τους και έχουν δώσει από πολύ νωρίς το μήνυμα στα παιδιά τους πως ό,τι κι αν τους συμβαίνει μπορούν να το μοιραστούν μαζί τους. Ο καθένας με τον  τρόπο του έμαθε στα παιδιά του  ν’ αγαπάει τον εαυτό του να έχει αυτοπεποίθηση, να σέβεται το σώμα του και τους άλλους. 

Είναι αλήθεια πως τα παιδιά γίνονται αυτό που βλέπουν ,αυτό που ακούνε, αυτό που εισπράττουν από τα πιο σημαντικά δικά τους πρόσωπα, τους γονείς τους.

Παρόλες τις διαφορετικές λοιπόν μορφές που μπορεί να πάρει η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, παρόλα τα διαφορετικά μέσα που μπορεί να επιλέξει ένας γονιός για να φτάσει στο στόχο του, υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα και δεν μπορούν να απουσιάζουν.
 
• Χρόνος 
• Ζεστασιά στην επικοινωνία
• Θετική στάση
• Ειλικρίνεια
• Σεβασμός 
• Σωστά πρότυπα 

Με την προσπάθεια, την επιμονή και την υπομονή οικοδομούνται πολύ γερές σχέσεις γονιών-παιδιών που αντέχουν στο χρόνο και προστατεύουν το παιδί από τις κακοτοπιές. Ακόμα κι αν παρασυρθεί σε κάποια στιγμή της ζωής του, αν νιώθει ότι μπορεί να έλθει και να μοιραστεί μαζί σας οτιδήποτε χωρίς διάθεση κριτικής εκ μέρους σας, θα το κάνει. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τουλάχιστον έχετε περάσει αυτό το μήνυμα στο παιδί σας: Πως ό,τι κι αν συμβεί, εσείς είστε έτοιμοι να το ακούσετε και να το συζητήσετε με ηρεμία και καλή διάθεση.
Τα παιδιά και οι νέοι δεν συζητούν συχνά με τους γονείς για σεξουαλικού περιεχομένου θέματα γιατί...

  • Φοβούνται την αντίδραση των γονιών
  • Φοβούνται μήπως οι γονείς τους δεν δείξουν κατανόηση
  • Δε θέλουν να νομίσουν οι γονείς τους ότι έχουν σεξουαλικές επαφές
  • Δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν μια τέτοια συζήτηση

Όμως θα ήθελαν όσο τίποτε άλλο να μπορούσαν να το κάνουν.

Το σχολείο μπορεί να προσφέρει κάποιες γνώσεις για το σώμα και την αναπαραγωγή, όχι όμως για το πώς νοιώθουν για το σώμα τους ή για το πώς να κατανοήσουν ή να επεξεργαστούν εικόνες που σχετίζονται με το σεξ που προβάλλονται καθημερινά από την τηλεόραση. Πολλές ερωτήσεις τα παιδιά δεν είναι σε θέση να τις απαντήσουν και χρειάζονται τους γονείς για να βάλουν τη σεξουαλικότητα στο σωστό πλαίσιο. Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους να ακούν τις έγνοιες τους και να τους βοηθούν στην καθημερινότητα να αντιμετωπίζουν τα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.  Είναι καθήκον του κάθε γονιού να απαντά στα ερωτήματα των παιδιών του κτίζοντας έτσι γέφυρες που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα στις δύσκολες τους στιγμές. 

Αυτό το πετυχαίνουμε πολύ εύκολα  αν από πολύ νωρίς αρχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο για να συζητούμε θέματα σεξουαλικής φύσης.

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.

Μια γενική συμβουλή την οποία είναι καλά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι απαντάμε πάντα στο παιδί, απαντάμε με ειλικρίνεια, σύντομα και απλά και ανάλογα με την ηλικία του. Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί στις μικρές ηλικίες ικανοποιείται εύκολα με μια απλή απάντηση. Να θυμάστε όμως ότι ακόμα και να πούμε και κάτι περισσότερο απ’ ότι ίσως απαιτεί η ηλικία του δεν προκαλούμε κανένα κακό. Μη νιώθετε επίσης αδυναμία επειδή μπορεί να σας διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες σχετικές με ένα θέμα που σας ρώτησε το παιδί. Σίγουρα το δικό του μυαλό δεν πήγε μέχρι εκεί Κι αν νιώθετε άβολα να συζητήσετε ένα συγκεκριμένο θέμα πέστε του το και προσπαθήστε μαζί να ξεπεράσετε την αδυναμία σας.

 

 

Copyright © Cyprus Family Planning Association. All Rights Reserved
Design & Development by Emporion Plaza Ltd Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή είναι μια προσφορά της