Ακολουθήστε μας:

facebook  twitter  google +  youtube
 

Τι είναι η Σεξουαλική Αγωγή;

Σύμφωνα με τον ορισμό η σεξουαλική αγωγή είναι η δια βίου διαδικασία απόκτησης πληροφοριών και διαμόρφωσης στάσεων, αντιλήψεων και αξιών σε θέματα ταυτότητας, σχέσεων και στενών επαφών. Περιλαμβάνει τη βιολογική, κοινωνικοπολιτισμική, ψυχολογική και πνευματική διάσταση της σεξουαλικότητας. Ενδυναμώνει το άτομο, προάγει την καλή οικογενειακή ζωή και την υγεία, το σεβασμό της διαφορετικότητας.  Η Σεξουαλική Αγωγή πρέπει να εντάσσεται όσο το δυνατό πιο νωρίς στην εκπαίδευση.

Ένας από τους απώτερους στόχους του Συνδέσμου είναι η άμεση και πλήρη εφαρμογή της Σεξουαλικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσα σ’ ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο πλαίσιο.

Τι περιλαμβάνει η Σεξουαλική Αγωγή;

1. Ανθρώπινη ανάπτυξη
Περιλαμβάνει ανατομία/φυσιολογία του αναπαραγωγικού συστήματος, την αναπαραγωγή, την εικόνα του σώματος, σεξουαλική ταυτότητα και εφηβεία.

2. Σχέσεις
Περιλαμβάνει θέματα όπως οικογένεια, φιλία, αγάπη, σχέσεις με το άλλο φύλο, γάμος και δέσμευση και ανατροφή παιδιών.

3. Προσωπικές δεξιότητες
Θέματα όπως τις αξίες, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία, διεκδίκηση και εξεύρεση βοήθειας.

4. Σεξουαλική συμπεριφορά
Σεξουαλικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής, αυνανισμός, σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλους, αποχή, σεξουαλική ανταπόκριση

5. Σεξουαλική υγεία
Αντισύλληψη, διακοπή εγκυμοσύνης, ΣΜΝ, σεξουαλική κακοποίηση και αναπαραγωγική υγεία.

6: Κοινωνία και κουλτούρα
Ρόλοι των φύλων, σεξουαλικότητα και θρησκεία, διαφορετικότητα και σεξουαλικότητα και ΜΜΕ και η επίδραση τους.
Η σεξουαλική αγωγή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη 

 • Προβλημάτων στην εφηβεία, εγκυμοσύνες και διακοπές εγκυμοσύνης στην εφηβεία, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και HIV/AIDS, Σεξουαλικά προβλήματα, Σεξουαλική κακοποίηση, Διαζύγια, Στερεότυπα των δύο φύλων, στιγματισμό ομοφυλοφίλων, και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων.

 

Παγκόσμια σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία:

 • 1 στους 20 έφηβους προσβάλλεται από κάποιο ΣΜΝ (και HIV/AIDS)
 • 5 εκ. κορίτσια 15-19 ετών υποβάλλονται κάθε χρόνο σε διακοπή εγκυμοσύνης - 40%  σε μη ασφαλείς συνθήκες
 • 15 εκ. κορίτσια σε όλο τον κόσμο 15-19 ετών γίνονται κάθε χρόνο μητέρες

  Στη Κύπρο…
  Σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα (2006) που διενήργησε ο Οργανισμός Νεολαίας και το Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε 1668 μαθητές από τη Β΄ τάξη γυμνασίου μέχρι Γ΄ τάξη λυκείου έδειξε ότι:
 • Τα 2/3 καταφεύγουν στους φίλους για συμβουλές όταν έχουν απορίες για σεξουαλικά ζητήματα, όμως όταν ρωτήθηκαν ποιους θεωρούν ως σημαντικές πηγές πληροφόρησης και συμβουλών αναφορικά με σεξουαλικά ζητήματα σχεδόν 50% θεωρεί τους γονείς και 49% το σχολείο.
 • 65.5% των παιδιών πιστεύουν ότι το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής πρέπει να ξεκινά από το γυμνάσιο και πέραν του 1/5 από το δημοτικό.
 • 73.3% των αγοριών και 68.2% των κοριτσιών απάντησαν ότι η πλειοψηφία των νέων ξεκινούν τις σεξουαλικές τους σχέσεις πριν την ηλικία των 16. Στην ερώτηση αν έχουν σεξουαλική δραστηριότητα το 24% όλων των παιδιών απάντησαν ότι έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Από αυτούς το 68% είχαν σεξουαλική δραστηριότητα πριν την ηλικία των 16. Στο ερώτημα αν αντιμετώπισαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τα κορίτσια που είχαν σεξουαλικές σχέσεις, ένα 10% απάντησε ότι το αντιμετώπισε στο παρελθόν και χρειάστηκε να γίνει έκτρωση ή τελικά γέννησαν ή αντιμετώπιζε τώρα πρόβλημα ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 • Τα παιδιά ρωτήθηκαν αν συνηθίζουν να βλέπουν εικόνες / σκηνές σεξουαλικών δραστηριοτήτων. 75.2% των αγοριών και 23% των κοριτσιών απάντησαν θετικά με κύρια πηγή το βίντεο ή DVD 60.8%, το διαδίκτυο 47.2%. ζώνη ενηλίκων 41.3% κτλ.  
Copyright © Cyprus Family Planning Association. All Rights Reserved
Design & Development by Emporion Plaza Ltd Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή είναι μια προσφορά της