Ακολουθήστε μας:

facebook  twitter  google +  youtube
 

Αντισύλληψη

 

Αντισύλληψη είναι τα προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.  Με άλλα λόγια είναι μέθοδοι, φυσικές ή τεχνητές, που εμποδίζουν τη σύλληψη, δηλαδή τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο.  Η αντισύλληψη σας επιτρέπει να καθορίσετε πόσα παιδιά θέλετε και πότε τα θέλετε.

Προφυλακτικό


Το προφυλακτικό είναι φτιαγμένο συνήθως από καουτσούκ, το οποίο καλύπτει το ανδρικό πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για να αποφευχθεί εγκυμοσύνη και η μετάδοση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Τα προφυλακτικά αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει ταυτόχρονα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Τα προφυλακτικά είναι μίας χρήσεως μόνο. Ένα προφυλακτικό ποτέ  δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Επείγουσα αντισύλληψη (ΕΑ)


Αυτό το είδος αντισυλληπτικού χαπιού λαμβάνεται μετά την σεξουαλική επαφή (αφού απέτυχε το μέτρο προφύλαξης ή δεν πάρθηκε οποιαδήποτε προφύλαξη) για να εμποδίσει μια πιθανή εγκυμοσύνη. Η επείγουσα αντισύλληψη είναι πιο γνωστή ως «το χάπι της επόμενης μέρας» αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι ακριβής αφού μπορεί να παρθεί μέχρι και 72 ώρες μετά από μια σεξουαλική επαφή. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνο για έκτατα περιστατικά, δεν αποτελεί μέθοδο ρουτίνας και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν πετυχαίνει πάντοτε.

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν προσφέρει καμία προστασία από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). 

Το αντισυλληπτικό χάπι

Αν επιλέξεις να χρησιμοποιείς το χάπι θα πρέπει πρώτα να δεις ένα γυναικολόγο.   
Στο χάπι περιέχονται δύο ορμόνες οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία. Επίσης δυσκολεύουν την εισαγωγή των σπερματοζωαρίων στην μήτρα και εμποδίζουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο. Το χάπι δεν προστατεύει από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

Το χάπι είναι αποτελεσματικό μόνο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά. 
Απαιτεί προγραμματισμό και υπευθυνότητα.

 

Κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης
Καμιά από τις μεθόδους αντισύλληψης δεν είναι τέλεια και καμιά δεν είναι κατάλληλη για όλους.  Κάθε άτομο, και κατ’ επέκταση κάθε ζευγάρι, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη διάφορους παράγοντες για να αποφασίσει.  

Ένα άτομο θα πρέπει να υπολογίσει προσωπικούς παράγοντες όπως την ηλικία του, την προσωπικότητά του, τον τρόπο ζωής του κατά την παρούσα φάση, την κατάσταση υγείας και γονιμότητάς του, το σύντροφο και τη σχέση τους καθώς και τις προοπτικές για τεκνοποίηση στο μέλλον. Και τέλος θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε περίπτωση που η μέθοδος αποτύχει.  Όλα αυτά θα πρέπει να ζυγιστούν για να παρθεί η σωστή απόφαση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προτού κάνουμε χρήση οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γυναικολόγο μας.