Ακολουθήστε μας:

facebook  twitter  google +  youtube
 

Σεξουαλικότητα

Η σεξουαλικότητα δεν είναι κάτι που επιλέγουμε να έχουμε ή να μην έχουμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας και άρρηκτα δεμένη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι μόνιμος σύντροφος και συνταξιδευτής μας στο υπέροχο ταξίδι που ονομάζεται ζωή από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τη στιγμή του θανάτου μας …ίσως και πιο πέρα, ποιος ξέρει; Τι ακριβώς είναι δε θα μπορούσε να ορίσει κανείς με ακρίβεια. Είναι ίσως μια έκτη αίσθηση, συναίσθημα και σκέψη και πράξη μαζί ή ένα κάλεσμα για γνωριμία με το σώμα μας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Στο άκουσμα της λέξης, συνήθως τραβιόμαστε πίσω, κοκκινίζουμε και χαμηλώνουμε τα μάτια αρνούμενοι όποια σχέση με όρους που εμπεριέχουν το συνθετικό «σεξ», αρνούμενοι έτσι τους εαυτούς μας, την ίδια τη ζωή και την ύπαρξή μας.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας αγωνιούμε να καταλάβουμε το περιεχόμενο αυτής της μαγικής λέξης γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του ταξιδιού, στα πρώτα στάδια της εξερεύνησης.

Η σεξουαλικότητα είναι το ψυχικό, πνευματικό και φυσικό μέσο που βοηθά δύο ανθρώπους να αγαπηθούν, να επικοινωνήσουν ερωτικά, να γνωριστούν σωματικά και να μιλήσουν με τη γλώσσα του σώματος, των αισθήσεων και των αισθημάτων. Εάν το σεξ αναφέρεται κυρίως στη σωματική επαφή και φυσική ευχαρίστηση που πραγματώνεται μέσα σε λίγη ώρα, η σεξουαλικότητα είναι η ατέρμονη ψυχική επαφή και η πνευματική ευχαρίστηση που αναδύεται μέσα από τη συνεχή ερωτική επικοινωνία δύο ανθρώπων.

Σεξουαλικές Σχέσεις

Η ανάγκη για τη δημιουργία σεξουαλικών σχέσεων ξεκινά κυρίως στην εφηβεία. Το ξύπνημα των ορμονών και των ορμών στέλλουν νέα μηνύματα σωματικά και συναισθηματικά, που μας κατακλύζουν και καμιά φορά μας φοβίζουν. Η εφηβεία είναι μια καινούργια κατάσταση, που την βιώνουμε για πρώτη φορά, έτσι απροετοίμαστοι πολλές φορές και χωρίς αρκετές γνώσεις, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας συμβαίνουν και όλα όσα νοιώθουμε. Τι είναι λοιπόν όλο αυτό που μας συμβαίνει.

Μια ανεξήγητη έλξη, που μας κάνει να νοιώθουμε όμορφα, μας γεμίζει με ενθουσιασμό αλλά και απορία. Μια δύναμη που μας κάνει να νοιώθουμε ότι κάποιο πρόσωπο μας αρέσει και μας ενδιαφέρει. Ένα αίσθημα ευχάριστης ταραχής, η ανάγκη να το αγγίξουμε, να το φιλήσουμε και να το κάνουμε να νοιώσει όμορφα.

Το σώμα μας μπορεί να μας οδηγήσει να καταλάβουμε τι μας αρέσει και τι όχι. Μερικές φορές μπορεί να μας είναι αρκετό να φιληθούμε ή  μπορεί να θέλουμε να  είμαστε έντονοι ή τρυφεροί με την/τον άλλη/ο ή μπορεί να θέλουμε να κάνουμε έρωτα. Αυτό που μπορούμε να είτε να κάνουμε είναι απεριόριστο όσο και η φαντασία του καθενός από εμάς. 

Η σεξουαλική επαφή είναι ένα σύνολο εξαιρετικά ευχάριστων αντιδράσεων των αισθήσεων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η πιο συνηθισμένη σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ετερόφυλα ζευγάρια είναι ο κολπικός έρωτας. Στο είδος αυτό της επαφής, που είναι επίσης γνωστό ως «συνουσία», το πέος εισχωρεί στον κόλπο (αυτός είναι ο κατ’ εξοχήν ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προκληθεί η εγκυμοσύνη).

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως αν πρόκειται για την πρώτη μας φορά. Τα φιλιά, τα χάδια, τα αγκαλιάσματα που είναι γνωστά και ως «προκαταρκτικά», διεγείρουν τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα. 

Τα προκαταρκτικά στάδια βοηθούν στο να χαλαρώσει ο κόλπος, πράγμα που θα επιτρέψει στο πέος να εισχωρήσει εύκολα και χωρίς πόνο.  Όταν μια γυναίκα έχει ερεθιστεί σεξουαλικά, το σώμα της εκκρίνει φυσικά υγρά που βοηθούν το πέος να εισχωρήσει.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι σεξουαλικής επαφής, πολλά λοιπόν ταξίδια σε άγνωστα μέρη όπου θα βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα τόσο σε εσάς όσο και στον/στην σύντροφο σας.

Όσο πιο έτοιμοι είμαστε γι’ αυτό το ταξίδι, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, τόσο πιο όμορφο και μοναδικό είναι.
Θα πρέπει να  έχουμε  πάντοτε υπόψη μας ότι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς καμιά προφύλαξη μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και οποιοδήποτε σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα.

Ηλικία συναίνεσης για σεξουαλική επαφή σύμφωνα με το νόμο:
17 ετών τόσο για ετεροφυλικές όσο και για ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Αυνανισμός

Κανείς από μας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα νοιώσει ή πού μπορούν να οδηγήσουν κάποιες εμπειρίες στην περίοδο της εφηβείας. Η εξερεύνηση του ίδιου μας του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εμπειριών.

Η εξερεύνηση του σώματος στην εφηβεία δίνει στο άτομο πληροφορίες για το πώς μοιάζει, πως νοιώθει και πως συμπεριφέρεται το σώμα. Αυτή η γνώση γεμίζει το άτομο αυτοπεποίθηση και το βοηθά να αγαπήσει το σώμα του. Ο αυνανισμός είναι μια προέκταση αυτού του τρόπου εξερεύνησης.  Με τον αυνανισμό ερεθίζει κανείς μόνος του τα γεννητικά του όργανα με το άγγιγμα ή την τριβή. Πρόκειται για μια μορφή σεξουαλικής έκφρασης, που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ένταση. Σε κάποιες κοινωνίες είναι διαδεδομένη η άποψη ότι ο αυνανισμός βλάπτει, αλλά δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Ο αυνανισμός είναι μία σεξουαλική έκφραση η οποία παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες στους πλείστους ανθρώπους.

Πως μπορώ να ξέρω ότι είμαι έτοιμη / έτοιμος να έχω μια σεξουαλική επαφή. Κάνε στον εαυτό σου τις πιο κάτω ερωτήσεις.
• Θα ήθελες να έχεις μια σεξουαλική σχέση γιατί εσύ η/ο ίδιος το θέλει ή γιατί κάποιος σε πιέζει;
• Σου αρέσει ο/η σύντροφος σου; Τον/την σέβεσαι; Τον/την εμπιστεύεσαι; Τον/την εκτιμάς;
• Γνωρίζεις πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τους κινδύνους που διατρέχεις μέσα από μια σεξουαλική επαφή;
• Είσαι έτοιμος/έτοιμη να αναλάβεις την ευθύνη σε περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;
• Γνωρίζεις τι είναι το ασφαλέστερο σεξ;
• Είσαι διατεθειμένη/διατεθειμένος να κάνεις κάτι που ο ίδιος/ίδια δεν θα επιθυμούσες;
• Θα έκανες σεξ μόνο και μόνο γιατί οι άλλοι το έχουν κάνει;
• Εκφράζεις ελεύθερα τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου;